Türkiye’deki “sıradan” kadınların hayatını belgeleyen bir sözlü tarih projesi

Instagram’da Türkçe, İngilizce ve bazen Kürtçe olarak yayınlanan Onlyherstory, Türkiye’deki “sıradan” kadınların hayatını belgeleyen bir sözlü tarih projesidir. Bir “çevrimiçi bellek arşivi” yaratmayı amaçlayan projenin bellek sütunlarını etnisite, din veya yöre gözetmeksizin Türkiye’deki kadın deneyimini anlatan hikâyeler oluşturur.

Türkiye’de 19. ve 20. yüzyıllarda yaşanan sosyo-ekonomik ve politik gelişmeler, bu dünyadan çoktan göçmüş gitmiş veya hayatının ileri dönemlerinde olan kadınların hikâyelerinde yankılanır. Onlyherstory kadınları göç, aile içi şiddet, sessiz emek ve ekonomik özgürlük, evlilik ve annelik ile fiziksel ve zihinsel sağlık gibi her daim var olan sorunlara ışık tutar. 

Aile üyeleri tarafından gönderilen hikâyeler titiz bir editoryal sürecin ardından birinci ağızdan edebileştirilerek yayınlanır.

Yayın süreci

1

Anlatım

Hayatını anlatmak istediğiniz kadının fotoğraflarını aşağıdaki email adresi veya Instagram sayfası üzerinden yollayın. Onunla ilgili hatırladıklarınızı, bildiklerinizi anlatın: 

  • Nerede doğmuş?
  • Nasıl büyümüş?
  • Hayatındaki önemli figürler kimdi?
  • Hayatına damga vuran anlar nelerdi?
  • Nasıl öldü/şu anda nasıl yaşıyor?

2

İnceleme

Editörler olarak oybirliğiyle yayınlanmasına karar verdiğimiz hikâye yayın listesine alınır. Seçim sürecinde, farklı etnisite veya kültüre sahip kadınların ana akım tarih veya medyada yer bulmayan hikâyelerine öncelik verilir. 

3

Düzenleme

Hikâyeyi zenginleştirmek ve detaylandırmak adına, bazı konularda (örneğin, tarihler) sizden daha fazla bilgi veya fotoğraf istenebilir. Hikâyeler titiz bir editoryal sürecin ardından yayına hazırlanır ve birinci ağızdan edebileştirilir.

4

Onay ve Yayın

Hikâyenin son versiyonu onayınıza sunulur - sizin rızanız olmadan hiçbir şey yayınlanmaz. Onayınızın ardından hikâye, İngilizce ve dilerseniz kendi ana dilinize (Kürtçe, Ermenice gibi) çevrilir ve projenin web sitesinde ve Instagram sayfasında yayınlanır.

Hikayelerini Okuyun

Editörlerimiz

Dr. Duygu Atlas

Dr. Atlas, doktorasını Tel Aviv Üniversitesi Tarih Bölümü’nden, erken Cumhuriyet döneminden 1990’ların sonuna Türkiye Yahudilerinin kimlik inşası üzerine yazdığı çalışması ile 2019 yılında aldı. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayan Atlas, 2016 yılında Dan David Genç Araştırmacılar ödülüne lâyık görüldü.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Asher Susser ile birlikte hazırladığı ve Coursera platformunda sunulan Modern Orta Doğu’nun Ortaya Çıkışı (The Emergence of the Modern Middle East) adlı online kurs, Class Central’ın en popüler tarih kursları değerlendirmesinde senelerdir ilk üçte yer alıyor. Kurs, 2017 yılında kitap olarak basıldı. 

Türkiye azınlıkları tarihi üzerine araştırmalarını sürdüren Atlas’ın akademik yayınlarının bir listesine buradan ulaşabilirsiniz. Edebiyatı ve fotoğraf sanatını çok seven Dr. Atlas, kişisel Instagram hesabında akademik ve kültürel çalışmaları ile ilgili bilgi verirken kendi çektiği fotoğrafları da paylaşıyor. Journal of Levantine Studies adlı akademik derginin yardımcı editörlüğünü de yapan Dr. Atlas şu günlerde ilk romanını yazıyor ve Mesut Alp ile birlikte Türkiye’de kadın temalı bir belgesel üzerine çalışıyor.

Derya Atlas

Lisans eğitiminin bir kısmını Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nde tamamlayan Derya Atlas, İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunudur. Bir süre Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisans çalışmalarını sürdüren Atlas, profesyonel kariyerine kültür, müzik ve edebiyat yazarı olarak başladı. İstanbul’da Türkiye’nin en prestijli edebiyat dergilerinden birinde yardımcı editörlük yaptıktan sonra kendi işini kurarak Booking.com, Microsoft ve Netflix gibi şirketler için çevirmenlik ve editörlük yaptı. Birleşik Krallıkta hayatına devam eden Atlas, kişisel Instagram hesabında, blogunda ve bülteni Tipped'de edebiyat ağırlıklı kültür & sanat yazıları paylaşıyor. Şu günlerde, çizer Belkıs Aksu ile birlikte ilk grafik romanı Aslında Yüzü Güzel’i yazıyor.

Mesut Alp

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi mezunu olan arkeolog Mesut Alp, Anadolu ve Kuzey Mezopotamya coğrafyasında birçok ulusal ve uluslararası arkeolojik kazı projesinde görev aldı. 2006-2014 yılları arasında Mardin Müzesi’nde görev yaptı. Bu süre zarfında, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde dersler ve bölgedeki liselerde kültür mirası ve kültür mirası yönetimi ile ilgili eğitimler verdi. Aynı zamanda birçok farklı platformda Mardin ve Kuzey Mezopotamya arkeolojisi üzerine konferans sunumları gerçekleştirdi.

Kazandığı burslar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Misafir Liderler Programı (IVLP) ve British Council’ın Uluslararası Kültürel Liderlik Programı bulunan arkeolog Alp, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında Efsanelerden Masallara Mardin adlı kitabı yazdı. Bu eser dışında Kızıltepe üzerine yazdığı Qoser adlı bir kitabı bulunan Alp, yönetmen ve senarist olarak iki kısa filme imza attı; Midyat üzerine yapılan iki belgeselin de senaristliğini üstlendi. Mardin Eğitim ve Kültür Derneği’nin kurucularından olan Alp, halen Nahrin pour Égalité Derneği’nin de kurucu başkanlığını yapmakta ve her iki ayda bir iki dilde yayınlanan Dilop dergisine yazılar yazmakta.

Paris’te yaşayan ve aynı zamanda profesyonel bir fotoğrafçı da olan Mesut Alp, fotoğraflarından seçkileri kişisel Instagram hesabından paylaşıyor ve Youtube kanalında Anadolu ve Mezopotamya tarihi, arkeolojisi, coğrafyası ve inançları üzerine Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilli içerik üretiyor.

Nerede yaşadılar?

Hikâyenizi Paylaşın

Hikâyenizi bizimle paylaşıp yayın sürecimizi başlatmak için bizimle e-posta yoluyla iletişime geçebilirsiniz

HİKÂYENİ PAYLAŞ